PATOLOJİ LABORATUVARI
Bu incelemeler:
Hastanın kimlik bilgileri (adı-soyadı, yaşı, cinsiyeti) kabın üzerine silinmeyecek ve karışmıyacak yazı, etiket veya tercihan barkod ile işaretlenmelidir.Bu bilgilerin bulunmadığı materyaller değerlendirme dışı sayılacaktır. Patoloji istem formunda yer alan; hastanın ad-soyadı, yaşı, cinsiyeti, sorumlu doktorun ismi, uygun klinik öykü, laboratuar bilgileri, önceki patoloji tanıları ve var ise diğer bilgiler eksiksiz doldurulmalıdır. Örneğin alındığı anatomik bölge ve örnek tanımlanmalıdır. Biyopsi örneği hastadan alınır alınmaz içinde formol bulunan kaba konmalıdır. Formol miktarı en az örnek hacminin 5 katı kadar olmalıdır.
Örneklerin Nakli
Formolün içerisine konmuş örneklerde kabın sızdırmadığından emin olunmalıdır. Gerekirse kabın ağzı uygun bantlarla kapatılmalıdır. Kaplar dik konumda ve ağızları yukarı bakacak şekilde taşıma çantalarına yerleştirilmelidir. İstem formları poşet dosya içersinde konmalıdır. Sitolojik materyaller için taşıma kabı içerisine buz kalıbı yerleştirilmelidir.
Biyopsi Örneği
Biyopsi örnekleri için en iyi fiksatif formoldür. İçerisinde formol bulunan kaplarda gönderilir. Küretaj gibi kanlı materyallerin fiksasyonun da problem yaşamamak için mümkün olduğunca kanlı kısmından arındırılması gerekir. Lümenli organlar (Örn. uterus, barsak v.b.) bekletiliyorsa, lümenine formolün temas etmesi için açılarak gönderilmesi gerekir. Örneğin ne şekilde açılması gerektiği hususunda web sitemizden destek alabilirsiniz. Lümenli organlar açılamıyorsa lümenlerine formole emdirilmiş bezler yerleştirilebilir. Farklı anatomik lokalizasyondan alınmış örnekler lokalizasyonuna göre farklı kaplara yerleştirilmeli ve kapların üzerinde mutlaka lokalizasyon belirtilmelidir. (Örn. mide korpus ve antrum gibi) Rezeksiyon materyallerinde olası lezyonun lokalizasyonu açısından işaretlenme yapılmalıdır. ( Örn. tiroid sağ lobun sütürle işaretli olması gibi)
Sitolojik Örnekler
• Sitolojik örnekler eğer yayma yapılmadıysa, en kısa sürede laboratuara ulaştırılmalıdır.
• Yayma lam üzerine yapılmalıdır.
• Havada fikse edilen yaymalar özel taşıma kabına konmalıdır. Kabın üzerinde hastanın adı ve soyadı mutlaka olmalıdır.
• Aynı organın farklı lokalizasyonundan yapılan aspirasyonlarda taşıma kapları üzerinde lokalizasyon mutlaka belirtilmelidir (Örn. Sağ meme sol meme gibi).
• Eğer alınan sitolojik örneğin laboratura ulaşmasında 2 saatten fazla bir süre geçiyorsa buzdolabında 2-8 derecede saklanmalı, bu da mümkün değilse miktarı kadar %50’lik alkol ilave edilmelidir.
• Servikovajinal smearler %50’lik alkol ve ya saç spreyi ile fiske edilmelidir